HEADIN’ FOR THE POORHOUSE (What To Do When Money Is Through?) - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
 
 

Armoede, geldgebrek, kortom: een ellendig bestaan. Het is iets van alle tijden wat we ook anno 2025 nog dagelijks in de wereld moeten vaststellen, vaak veroorzaakt door werkloosheid, geen woning hebben of genadeloze oorlogen die ganse bevolkingsgroepen treffen en zelfs uitroeien. Dat armoede ook in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw bestond kunnen we o.a. vaststellen in de liedjes die in die periode gemaakt werden.

Dertig van dergelijke songs werden door het ‘Bear Family Records’-platenlabel samengebracht op één verzamelplaat die de titel “Headin’ For The Poorhouse” kreeg met als subtitel ‘What To Do When Money Is Through?’. Dat het gebrek aan geld ook in die tijd voor moeilijke leefomstanigheden zorgde zal wel niemand verbazen. In de muziek van toen wordt dit vertaald in liedjes met titels als “No Money”, “Just A Poor Man”, “Ain’t Got No Money”, “Got Money On My Mind”, “Money’s Gone” en “Drunk, Broke And Hungry”.

Songs met dergelijke titels worden op deze verzamelaar gebracht door bekende en minder bekende artiesten. Wij herkennen alvast de namen van ‘Clyde McPhatter And The Drifters’, Carl Perkins, Jimmy Witherspoon, Frankie Avalon, Willie Nelson, Elvis Presley en ‘The Louvin Brothers’. Die zangers hebben zich na de release van hun armoede-singles wel bij de elitaire groep der rijken kunnen voegen, maar sommige anderen bleven nadien toch ook op zoek gaan naar een beter leven.

Ter illustratie van de nummers die op deze verzamelaar te horen zijn hebben we drie songs uit de tracklijst geselecteerd om hieronder op de audiovideo’s aan te bieden. Vooreerst is er de albumtiteltrack “Heading For The Poorhouse” die in 1958 werd gezongen door de formatie ‘The Silhouettes’. Daarna krijgt u Frankie Avalon die in 1957 “I’m Broke” zong en op de laatste video brengt rocklegende Carl Perkins zijn in 1967 op de markt gekomen nummer “Poor Boy Blues”.

Het leuke aan deze plaat is dat al deze tijdsgeest weerspiegelende songs in uiteenlopende muziekgenres worden gebracht, gaande van country over rhythm & blues, blues tot rock’n’roll. En zoals steeds bij albums van ‘Bear Family Records’ kunt u alle details over de groepen en de songs op deze plaat nalezen in een uitermate goed verzorgd 36 pagina’s tellende geïllustreerde cd-boekje. U krijgt als luisteraar met deze verzamelaar alvast voldoende kwalitatieve waarde voor uw … geld!

(valsam)